تصادفات رانندگی، مخصوصا اگر شدید و آسبزننده باشند همواره مثل یک کابوس برای رانندگان هستند. اما کمتر پیش میآید که شخصی در طول مدتی که مشغول رانندگی است، به هیچ عنوان تصادف نکند. هر تصادفی میتواند خساراتی جزئی یا عمیق را به صاحب اتومبیل یا شخص مقابل وارد کند، از استرس به هنگام وقوع تصادف گرفته تا دوندگیهای بیمه و تعمیر خودرو، میتواند راننده را متحمل فشار روحی زیادی کند. این این مقاله همراه ما باشید تا بایکدیگر نحوه محاسبه افت قیمت خودرو را بررسی کنیم.
افت قیمت خودرو یا کاهش ارزش خودرو، به بحث اختلاف قیمت بازار برای وسیله نقلیه قبل و بعد از تصادف اشاره دارد.
این مهم را در نظر داشته باشید که در رابطه با اتومبیل، تصادف با استهلاک متفاوت است، چرا که استهلاک به کاهش ارزش خودرو به مرور زمان اشاره دارد، اما پس از تصادف، حتی اگر خودرو به خوبی تعمیر شده باشد و در فرایند تعمیر از قطعات اصلی و باکیفیت استفاده شود، باز هم ارزش آن خودرو نسبت به قبل از حادثه کمتر خواهد بود.
برای مثال، شخصی در حال فروش اتومبیل دست دوم خود است که 500 میلیون تومان قیمت دارد. اگر خریدار متوجه تصادفی بودن خودرو شود، ممکن است مبلغ پرداختی خود را تا 450 میلیون تومان پایین بیاورد. درواقع تعویض قسمتی از بدنه خودرو و همچنین داشتن رنگ در قطعات باعث میشود که ارزش خودرو كاهش پیدا کند. به عبارت دیگر میتوان گفت که افت قیمت خودرو شخص از بابت تصادف به میزان 50 میلیون تومان کاهش یافته است.
ارزش خودرو به چه دلیلی بعد از تصادف دچار افت میشود؟
در بعضی مواقع، پس از تصادف دلیل قانعکنندهای برای افت قیمت اتومبیل وجود دارد؛ چرا که ماشین تصادفی نسبت به قبل دیگر سالم نیست و صدمه دیده است. مثلا چپی بودن یک خودرو نشانگر این است که که این خودرو دچار آسیب جدی شده و احتمالا ایمنی و استاندارد قبلی خود را ندارد. آسیبدیدگی شاسی، کاپوت، صندوق و ستونها نیز میتواند جدی و در افت قیمت بالا تاثیرگذار باشد. پس جای بحث نیست که چرا قیمت این خودروها به نسبت میزان آسیبدیدگیشان کاهش پیدا میکند.
البته که در موارد بسیاری نیز دیده میشود که افت قیمت خودرو هیچ دلیل منطقی ندارد و صرفا یک نوع قانون نانوشته و مرسوم در بازار خرید و فروش خودروست.
برای مثال، قیمت خودرویی که تنها درب آن در تصادف آسیب دیده و رنگ یا تعویض شده نیز دچار افت میشود؛ در حالی که ایمنی این خودرو هیچ تغییری نسبت به قبل نداشته و از لحاظ ظاهری هم تفاوت چندان محسوسی با نسخه کارخانه ندارد.
یک نکته جالب درباره رنگ خودروها این است که در بسیاری از کشورهای دنیا، رنگآمیزی خودرو نه تنها باعث افت قیمت آن نمیشود، بلکه به عنوان یک نوع ارتقا در وضعیت ظاهری خودرو در نظر گرفته شده و قیمت آن را بیشتر میکند. توجیح این مسئله را اینگونه در نظر میگیرند که اتومبیل هم مثل خانه است، خانهای که آن را دوباره بازسازی و رنگآمیزی کرده باشند ارزش بیشتری دارد!
نحوه محاسبه افت قیمت خودرو در تصادفات به چه صورت است؟
علاوه بر توافقی که خریدار و فروشنده بر سر قیمت خودرو با یکدیگر دارند، یک روش کاملا مشخص نیز برای محاسبه افت قیمت خودرو وجود دارد. معمولا 2 فاکتور زیر در تعیین افت قیمت خودرو نقش تاثیرگذاری دارند:
- ناحیه آسیبدیدگی
- شدت آسیب واردشده
ناحیه آسیبدیده:
در این فاکتور، اهمیت قسمتهایی از اتومبیل را که دچار آسیب شدهاند مورد سنجش قرار میدهند و قیمت آن قسمت را از قیمت کل ماشین کسر میکنند. به عنوان مثال ماشینی که سقف آن دچار آسیب شود، بیشترین میزان افت قیمت یعنی 10 درصد قیمت کل خودرو را خواهد داشت. افت قیمت خودرو شاسی خورده هم حدودا به این میزان است. کمترین میزان افت قیمت معمولا مربوط به گلگیرهای خودرو است که حدود 2 درصد محاسبه میشود.
شدت آسیب:
هر چقدر که شدت آسیب وارد شده به خودرویی بیشتر باشد، میزان افت قیمت هم بالاتر خواهد بود. مثلا میزان افت قیمت خودرو در صورت تعویض یک بخش مثل درب، بالاتر از افت قیمت خودرو در شرایط رنگ شدن همان درب است. همچنین افت قیمت ترک شاسی کمتر از آسیبدیدگی شدید در این قسمت است.
برای محاسبه افت قیمت خودرو، درصدهای مشخصی وجود دارد که بر اساس ناحیه آسیبدیده و شدت آسیب تعیین میشود. در ادامه، جدول افت قیمت خودرو در تصادفات 1403 را مشاهده خواهید کرد:
- رنگ شدگی گلگیر های خودرو 4 تا 5 درصد افت قیمت
- رنگ شدگی درب های خودرو 4 تا 5 درصد افت قیمت
- رنگ شدگی صندوق خودرو 4 تا 5 درصد افت قیمت
- رنگ شدگی درب موتور خودرو 5 تا 7 درصد افت قیمت
- تعویض درب های خودرو 4 تا 5 درصد افت قیمت
- تعویض گلگیر های خودرو 3 تا 4 درصد افت قیمت
- تعویض درب موتور خودرو 6 تا 8 درصد افت قیمت
- تعویض درب صندوق خودرو 5 تا 7 درصد افت قیمت
نکته مهم: معمولا افت قیمت در شرایط تعویض، حدود 1 درصد بیشتر از رنگشدگی محاسبه میشود.
با توجه به مطالب بیانشده، قطعا دریافتید که خدمات کارشناسی در خرید و فروش خودرو امری ضروری و غیرقابل اجتناب است. با یک حساب سرانگشتی قابل درک است که هزینه کارشناسی خودرو تقریبا 0.1% قیمت تمام شده یک خودرو است. این رقم در مقابل اطمینان خاطری که از سلامت خودرو مدنظرتان دریافت خواهید کرد، چیز مهمی به نظر نمیآید.
بعد از پیدا کردن خودروی مورد نظر برای خرید و پیش از تماس با کارشناس، یکبار از خودرو در نزد فروشنده دیدن کنید، چرا که در برخورد اول با فروشنده خیلی از موارد برای شما روشن خواهد شد. اجازه دهید تا کارشناس تمام مراحل کار خود را بهطور کامل انجام دهد و در پایان، حتما به نظرات کارشناس اعتماد کنید تا بعدها بخاطر تصمیم خودسرانه دچار مشکل نشوید.
همانطور که مستحضرید، اگر خودرویی بهدرستی کار نکند یا رانندگی با آن ایمن نباشد، برای بازگردان خودرو به بازار نیاز به صرف هزینههای بالایی است، بهخصوص اگر خودرو خارجی و لوکس باشد. در نقطه مقابل برای خودروهای داخلی همانند پراید یا پژو، میزان افت قیمت خیلی کمتر از خودروهای خارجی است.
جمعبندی
اگر شما نیز میخواهید اتومبیل تصادفی خود را بفروشید، ممکن است در یافتن خریدار برای آن دچار مشکل و سردرگمی شوید. در این حالت، بهترین گزینه برای شما بهرهمندی از خدمات مراکز خرید و فروش خودروهای تصادفی معتبر، مثل اتورضایی است؛ چرا که این مجموعه تیمی از مجربترین و کاربلدترین کارشناسان را بکار گرفته تا با محاسبه افت قیمت خودرو در تصادفات بهروش استاندارد، خریدار و فروشنده در معاملات خودرو دچار ضرر نشوند.